2013. február 21., csütörtök

Tejberizs erdei gyümölccsel

Gyorsan ,valami finomat kategória.Ezerféleképpen ízesíthető,mi most a fagyasztó tartalmát ürítettük hozzá.
Van amikor csak belekeverjük a gyümölcsöket,de most amíg főtt a rizs addig a gyümölcsből is szósz lett.

Tejberizs/gyümölcsrizs



Hozzávalók:
-40 dkg kerekszemű rizs
-2 l tej
-1 vanilia rúd
-6 ek cukor

-30 dkg vegyes bogyós gyümölcs(nálam,szeder,málna,áfonya,fekete és piros ribizli)
-1 ek barna cukor


A rizst egy vastagfalú fazékba teszem ,felöntöm a tejjel.Hozzáteszem a vanília kikapart magját és a rudat is .
Fedő alatt lassú tűznél időnként kevergetve kb. fél óra alatt megfőzöm.
Amikor még van kis tej a tetején,elzárom a lángot,kiveszem a vaníliarudat,hozzáadom a cukrot,átkeverem.
Annyira forró,hogy a cukor simán elolvad és fedő alatt hagyva a maradék tejet is beszívja.
A tej soknak tűnhet,de nem az ,így lesz krémes,nem száraz.
Amíg fő addig elkészítem a szószt.
A cukrot karamellizálom,ráöntöm a gyümölcsöket és 20 percig főzöm lassú tűzön.Ennyi idő alatt kissé besűrűsödik,de még egész szemek is maradnak.
Tálaláskor a pohár aljára teszek egy kis lekvárt,rá rizst,újra lekvárt majd egész szemekkel díszítem.
Ha extrázni akarom tejszínhabot is kapnak rá :)

A maradék szósz/lekvár natúr joghurttal összekeverve bármelyik "összeöntős" bolti joghurtot kenterbe veri.
Legalábbis nálunk :)



Tejberizs

1 megjegyzés:

  1. Már biztosan esélytelen, de olyan szívesen elfogadnék egy pohárkával! :) Nagyon mutatós, és biztosan finom is, sokszor jól jönnek ezek a viszonylag egyszerűbb desszertek is, sőt! :)

    VálaszTörlés